1 0
Yarpaq dolması

Yarpaq dolması

Mətbəx:

Resept

Paylaş

Milli mətbəximizin ən dadlı yeməklərindən – Yarpaq dolması. Xanımlarımız əminik ki, Yarpaq dolmasını bişirməyi bacarır. Lakin hər yeməyin öz sirri olduğu kimi Yarpaq dolmasının da kiçik bir sirri var. Reseptimizi sona kimi oxuyanlar bu sirrin nə olduğunu tapa biləcəklər.

 

Ərzaqlar
500 qram çəkilmiş qoyun və ya mal əti, və yaxud ikisinin qarışığı
1 ədəd çəkilmiş soğan
½ stəkan yumru düyü
½ stəkan xırda doğranmış keşniş
½ stəkan xırda doğranmış şüyüd
½ stəkan xırda doğranmış nanə
1 çay qaşığı duz
¼ çay qaşığı və yaxud zövqə görə istiot
Təxminən 80 kiçik və ya 40 iri üzüm yarpağı (ikiyə bölünmüş)
3 xörək qaşığı kərə yağı

 

(Visited 1. 432 times, 1 visits today)
Addım 1
Bu addımı hazırladım

Dolmanın içini hazırlamaq üçün əti, soğanı, düyünü, keşnişi, şüyüdü, duzu və istiotu bir qabda əlinizlə yaşxıca qarışana qədər yoğurun.

Addım 2
Bu addımı hazırladım

Yarpağı hazırlayın. Əgər təzə yarpaqdan istifadə edirsinizsə, qazanda su qaynadın və yarpaqları hissə-hissə (təxminən 10 ədəd olmaq şərtilə) qaynayan suda təxminən 1 dəqiqə və yaxud da yarpağın sərtliyinə görə daha da az tutun. Bu proses yarpaqların yumuşalması üçün lazımdır.
Yarpaqları sudan çıxardın və yaxşıxa süzün. Sapları varsa, kəsin. Əgər duza qoyulmuş yarpaqdan istifadə edirsinizsə, yarpaqları suya çəkin ki, duzu yuyulsun. Sonra isə yarpaqların saplarını kəsin. Hərdən elə olur ki, duza qoyulmuş yarpaqlar sərt olur. Belə olduğunda, yarpaqların yumuşalması üçün onları qaynayan suda salın ki, yumşalsınlar.

Addım 3
Bu addımı hazırladım

Əgər yarpaqlar böyükdürsə, onları ikiyə bölün. Kiçikləri bütov qalsın.

Addım 4
Bu addımı hazırladım

Yarpaqları parlaq hissəsi altda olmaq şərtilə əlinizə alın. Hər yarpağın ortasına təxminən 1 çay qaşığı içlik qoyun. Bir əlinizdə dolmanı tutun, o biri əlinizlə isə yarpağı bükün. (Şəkildəki kimi)

Addım 5
Bu addımı hazırladım

Bükülmüş dolmaları qazana bir birinə yaxın və lay lay düzün.

Addım 6
Bu addımı hazırladım

Dolmaların üstünə yağı və yarısına qədər suyu tökün.

Addım 7
Bu addımı hazırladım
Addım 8
Bu addımı hazırladım

Ən üstə kiçik qapaq və ya qab qoyun ki, dolmalar bişdikləri vaxt açılmasınlar.

Addım 9
Bu addımı hazırladım

Qazanın qapağını qoyun. Dolmanı əvvəlcə qaynadın. Qaynayan kimi, qazı azaldın və dolmanı vam odda təxminən 1 saat 30 dəqiqə ərzində bişirin.
Bişmiş dolmanın içi və yarpağı yumuşaq olmalıdır, qazanın suyu isə çəkilməlidir.
Dolmanı süfrəyə adi qatıq və yaxud sarmısaqlı qatıqla verin. Sarımsaqlı qatığı hazırlamaq üçün qatıqla əzilmiş sarımsağı (miqdarı zövqə görə) qarışdırın.

SİRR: Yarpaq dolması bişərkən yarpaqların üstünə ətin kəfi çıxır. Əgər Yarpaq dolmanızın üstünün parlaq və təmiz qalmasını istəyirsinizsə, əti hazırlayarkən ona 1 qaşıq qatıq və ya mayonez əlavə edin.

Nuş olsun!

Şərhlər

Şərh yazılmayıb
- ucbaci dolmasi 400x400 - Yarpaq dolması
əvvəlki
Üç bacı dolması
- 1524659377 greek salad with lemon dressing 400x333 - Yarpaq dolması
sonrakı
Yunan salatı
  • 1. 432 dəfə baxılıb
  • 1 saat 30 dəq.
  • Serves 6
  • Çətin

Sosial şəbəkələrdə paylaş

URL-i kopyalayaraq da sosial şəbəkədə paylaşa bilərsiniz.

Resepti yadda saxla

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

- ucbaci dolmasi 400x400 - Yarpaq dolması
əvvəlki
Üç bacı dolması
- 1524659377 greek salad with lemon dressing 400x333 - Yarpaq dolması
sonrakı
Yunan salatı